Sinds 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht

Sinds 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van je huis verplicht. Voor huiseigenaren én voor mensen die een huurwoning hebben. Voldoe je niet aan deze eis? Dan riskeer je een flinke boete. Rookmelders zijn er tegenwoordig in vele soorten en maten. Traditioneel of slim, rookmelders op WiFi of niet, rookmelders voor doven en slechthorenden of rookmelders op het lichtnet. Wat zijn de best functionerende en betrouwbare rookmelders voor jouw situatie? Misschien helpt onze blog je op weg!
De traditionele rookmelder
Nog steeds heeft het merendeel van de huishoudens in Nederland een traditionele rookmelder. Zodra er rookontwikkeling is, detecteert deze melder dat en begint de rookmelder te piepen. Dat gebeurt op basis van infrarood. Maar is er wel altijd zo veel aan de hand? De oorzaak van het luide gepiep is namelijk niet altijd een signaal van brand. Soms piept de melder omdat de batterijen op zijn, de sensoren stoffig zijn of gaat ‘ie af omdat iemand aan het koken is. Met een traditionele rookmelder weet je nooit direct of het vals alarm is of niet. H3: Gekoppelde rookmelders Woon je samen met meerdere mensen, bijvoorbeeld in een studentenhuis? Of woon je met iemand die slecht ter been is, minder goed hoort of ziet? Sommige rookmelders kunnen aan elkaar gekoppeld worden. Zodra er ergens in het huis rook wordt gedetecteerd, gaan alle rookmelders af. Zo weet je sneller dat er brand is. Met een gekoppelde rookmelder vergroot je de overlevingskans van jezelf én van anderen bij brand.
Rookmelders die op het lichtnet zijn aangesloten
Eén van de voornaamste klachten over de traditionele rookmelder is toch wel dat deze zo vervelend kan piepen als de batterijen op zijn. Soms voelt het alsof je ze wel iedere maand mag vervangen! Sommige rookmelders kun je aansluiten op het lichtnet. Hierdoor gaat de batterij langer mee. Deze melders maken wel gebruik van een back-up batterij, bijvoorbeeld wanneer de stroom uitvalt.
De combimelder: tegen rook en koolmonoxide
Het meest ideale is een combimelder tegen rook en koolmonoxide. Beide vereist, beide worden ook op compleet andere manieren gedetecteerd. Rookmelders horen vaak hoog geplaatst te worden en koolmonoxidemelders juist vaak laag bij de grond. Het is dus belangrijk dat de ruimte waarin je een combimelder wilt plaatsen voldoet aan de eisen zodat de melder z’n werk kan doen.
Slimme rookmelders
Een slimme melder is ontwikkeld om zowel koolmonoxide als rook te detecteren. Daarbij kun je met een slimme rookmelder precies zien waar brand is of waar een te hoge concentratie koolstofmonoxide is. Om je dit te vertellen, gebruikt een slimme melder zijn speakers en krijg je ook nog eens een pushmelding op je telefoon. Dit kan een app, sms-bericht of e-mail zijn. Je hoeft dus niet eens thuis te zijn om te weten wat er aan de hand is. Kunnen we met een slimme melder ons dan ook weer opmaken voor het continu vervangen van batterijen en valse alarmen? Nee! Een slimme rook- en/of CO-melder test zichzelf continu om zo in de gaten te houden of alles nog goed werkt. De Google Nest Protect is in 2022 als de beste uit de test gekomen. Deze melder werkt bijvoorbeeld ook samen met andere producten van Google en is daarom goed te koppelen met bijvoorbeeld je Google Hub. Hiermee houd je de status van de slimme rookmelder eenvoudig in de gaten.
Wat vindt Wouter van hellosmart?
Alle rookmelders op de Nederlands markt voldoen aan de wettelijke vereisten. Ook de rookmelders bij hellosmart. Welke je ook kiest, je kunt in alle gevallen gerust van huis. Als er een melding is dan kun je die op je smartphone ontvangen (bij een slimme variant van hellosmart). De keuze welke voor jou de beste is hangt er vanaf waar de rookmelder zich onderscheidt. De meest geavanceerde rookmelder is de Nest Protect. Deze heeft ook een CO-melder aan boord en spraakmeldingen op het apparaat. Bosch biedt de mogelijkheid om het systeem uit te breiden naar een completer smart home systeem met onder andere sensoren, aansturing van je verwarming en camera’s. Zo heeft ieder merk zijn eigen voordelen. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar Nest. Je kunt goed zien wat er gebeurt als een creatief ontwikkelteam een slimme rookmelder ontwikkelt met de gebruiker in gedachten. Ze hebben zichzelf de vraag gesteld: hoe kan een rookmelder op meer manieren nuttig zijn, behalve de brandveiligheid vergroten. Dat heeft geresulteerd in bijvoorbeeld het toevoegen van een LED-ring rondom de rookmelder, die ook nog eens handig is als nachtverlichting. In LEGO noemen we dat NPU (Nice Part Usage) waarbij je producten met een bepaald doeleinde, ook voor andere dingen kunt inzetten.
0 Comments
Reageer