Onder de Loep – Slimme verwarming vergeleken

Een slimme thermostaat en radiatorknoppen zijn sterk in opkomst de afgelopen jaren. Mede door de stijgende gasprijzen en torenhoge energierekeningen. Ook bij hellosmart kun je kiezen uit de topmerken van dit moment, zoals Nest, Tado en Netatmo. Wat is de juiste keuze voor jouw situatie en behoeftes? Waar moet je op letten bij het aanschaffen en gebruik van een slimme verwarming? En hoe werkt een slimme thermostaat nou eigenlijk? Je kunt ons natuurlijk altijd bellen als je advies op maat wilt, maar om je op weg te helpen hebben hieronder de belangrijkste functies van de slimme thermostaat van Tado, Nest en Netatmo op een rij gezet. Dit is ‘onder de loep: slimme verwarming’!

Om uiteindelijk een objectieve keuze te maken in het merk, type en soort slimme verwarming, hebben we een overzicht gecreëerd. Hiermee geven we in één overzicht een duidelijk beeld van de voordelen, nadelen, technische specificaties en overige informatie.

 

Tado

Nest

Netatmo

Onderdelen

     

Slimme wandthermostaat

+

+

+

Slimme radiatorknoppen

+

 

+

Bedraad of draadloos plaatsen wandthermostaat

Keuze

Beide

Beide

Technische Functies

     

Werkt met meeste Nederlandse CV installaties

+

+

+

OpenTherm geschikt

+

+

+(**)

Geschikt voor zone verwarming (radiatoren)

+

 

+

Geschikt voor zone verwarming (vloer)

+

+

+

Werkt met Stads- of blokverwarming

+

+

+

Werkt met Zoneklappen vloerverwarming

+

+

+

Slimme functies

     

Zelf een schema per thermostaat aanmaken

+

 

+

Leert van gedrag en maakt automatisch een schema

 

+

+

Afwezigheidsfunctie

+

+

 

Klimaatgezondheid

+

   

Werkt samen met

     

Google Home

+

+

+

Apple HomeKit

+

 

+

Amazon Alexa

+

+

+

Slimme wandthermostaat

Een slimme wandthermostaat vervangt je bestaande thermostaat. Je weet wel, die eigenlijk altijd en overal standaard in huis aanwezig is. Vaak geleverd door de energieleverancier. Met een slimme wandthermostaat krijg je veel slimme functies tot je beschikking. Zo leert de Nest Thermostat bijvoorbeeld van jouw gedrag en creëert daarmee tegelijkertijd een ideaal verwarmingsschema. Op basis van je aan- en afwezigheid en gewenste temperatuur op bepaalde momenten. Met Tado kun je zelf een verwarmingsschema instellen. Ben je niet thuis? Dan zal de verwarming, met alle soorten slimme thermostaten, automatisch naar een lagere temperatuur schakelen zodat je niet onnodig stookt. Dat kan door middel van de bijbehorende app op je smartphone.

Slimme Radiatorknoppen

Slimme radiatorknoppen zijn ideaal wanneer je bijvoorbeeld blokverwarming hebt met thermostaatknoppen op je radiatoren. Je kunt deze radiatorknoppen ook inzetten om multi-zone verwarming in te richten. Zo kun je iedere ruimte afzonderlijk verwarmen op basis van een eigen planning of behoefte. Ideaal voor gezinnen waar veel mensen met verschillende behoeftes en hun eigen kamer samenleven.

Werkt met (OpenTherm) cv-installaties

Een slimme thermostaat werkt met de in Nederlands meestgebruikte cv-installaties van merken zoals Remeha, ATAG, Intergas en Nefit. De meeste mensen kunnen eenvoudig en snel zelf een slimme thermostaat installeren. Lukt dat niet, dan hebben de meest vooraanstaande merken een helpdesk beschikbaar. In sommige gevallen kan het nodig zijn dat je een installateur moet laten komen om bij de installatie te helpen. Let er wel op dat wanneer je kiest voor Netatmo, er dan een speciaal ontwikkelde thermostaat te koop is die speciaal is ontwikkeld voor OpenTherm.

Wil je weten of jouw ketel ook compatibel is en of we het in jouw situatie aanraden om een slimme thermostaat aan te schaffen? Dan kun je mailen naar [email protected] of ons een app sturen (05920 794 125). We helpen je graag op weg naar een slimme leefomgeving!

Schema’s en planning

Alle slimme thermostaten hebben een ingebouwd schema. Bij Nest en Netatmo bouwt de thermostaat deze zelf op basis van jouw gedrag. Dat noemen we bijvoorbeeld zelflerend vermogen. Zet je doorgaans bijvoorbeeld iedere avond om 9 uur ‘s avonds de thermostaat naar 16 graden, dan zul je merken dat Nest dit na verloop van tijd voor je gaat doen. Helemaal zelf! Bij Tado en Netatmo kun je per thermostaat of ruimte een verwarmingsschema maken. Heel handig, in de app.

 

Tado

Nest

Netatmo

Besparingsfuncties

     

Slimme afwezigheidsfunctie

+

+

 

Open Raam Detectie

+

 

+

Inzicht in verbruik

+

+

+

Energiebesparend verwarmen

+

+

+

Besparen en comfort

Vele liefhebbers van smart home geven aan dat je met een slimme thermostaat kunt besparen op je energierekening. Ja, dat kan. Met name door de mogelijkheden van automatische besparing door het zelflerende vermogen of slimme schema’s. Maar garantie op succes is tevens afhankelijk van bijvoorbeeld de isolatie van je huis en hoe je een slimme verwarming inzet.

Slimme afwezigheidsfunctie

Nest en Tado bezitten in beide gevallen een slimme functie om maximaal te besparen. Wanneer je weg van huis bent, stelt je slimme thermostaat automatisch een lagere temperatuur in. Deze functie werkt door middel van locatievoorzieningen in de app. Bij Tado krijg je standaard wanneer je vertrekt een melding zodat je niet meer vergeet de verwarming alsnog uit te schakelen. Als je kiest voor het Auto-Assist abonnement dan zit deze functie bij jouw pakket inbegrepen.

Open Raam Detectie

Netatmo en Tado kunnen met de slimme radiatorknoppen ook in de ruimte detecteren of er een raam openstaat. Als dit zo is krijg je daar een melding van en kun je het raam dicht doen of de thermostaat omlaag zetten. Gebruik je het Auto-Assist abonnement? Dan zet Tado zelf de temperatuur omlaag. Slim toch?

Inzicht in verbruik

Kennis is macht zeggen ze wel eens. In het geval van een slimme thermostaat geloven we dat zeker! Als je weet hoeveel, wanneer en hoe lang je gemiddeld stookt, kun je snel zien waar je eenvoudig kunt besparen. Daarbij krijg je inzicht in hoeveel je hebt bespaard met je slimme thermostaat. Zo kun je op basis van je gedrag, je ritme en behoeftes beter en slimmer sturen op het verwarmen van je huis. In elke willekeurige ruimte.

Energiebesparend verwarmen

Slimme thermostaten kunnen je helpen met besparen op stookkosten, mede door slim om te gaan met de verwarmingstijden. Wil je dat het om 21.00 uur 20 graden in de woonkamer is? Kies dan voor de comfortfunctie op jouw slimme thermostaat. Met deze functie begint jouw thermostaat voortijdig met het opwarmen van de kamer waardoor het op de gewenste tijd de perfecte temperatuur is. Kies je voor de ECO-functie? Dan slaat de verwarming om 21.00 uur automatisch aan, zonder de ruimte voor te verwarmen. Daarnaast houdt een slimme thermostaat rekening met de buitentemperatuur waardoor de verwarmingstijd van de cv efficiënter wordt gebruikt.