De dagen worden korter en de temperatuur zakt langzaam af naar een punt waarop we geen weg meer terug kunnen: we gaan weer meer naar binnen en de verwarming gaat aan. Maar geheel onbezorgd relaxen op de bank terwijl de ruimte zich vervult met warmte zit er niet voor iedereen in. De gasprijzen stijgen explosief en daarmee voor veel huishoudens ook de energierekening. Mede daardoor zien we een groei in het aantal slimme thermostaten en slimme radiatorknoppen dat wordt verkocht. Absoluut een must, volgens ons! Maar welke voordelen heeft een slimme verwarming nog meer? We zetten ze op een rijtje voor je.

Een slimme thermostaat pakt de regie

We houden ervan om ons leven te verrijken met producten die ons dagelijkse ditjes en datjes een stuk eenvoudiger en leuker maken. De lampen aandoen en daarmee ook nog eens wat meer sfeer toevoegen in huis, kijken wie er bij de deur staat en dus ook het regelen van de temperatuur. Een slimme thermostaat, zoals van Nest, pakt de regie over jouw verwarming en maakt op basis van jouw leefstijl en ritme een schema. Let erop dat het voor de meeste smart thermostaten geldt dat je zelf een schema op moet zetten. Wat overigens heel eenvoudig kan met behulp van de app. Dit schema is gebaseerd op de momenten dat je wel of niet thuis bent waardoor je altijd kunt rekenen op een aangename temperatuur in huis. De slimme verwarming van Tado heeft overigens een Open Raam Detector functie. Hiermee kan de thermostaat detecteren of ergens in huis een raam openstaat om vervolgens de verwarming uit te schakelen. 

Slimme verwarming kun je op afstand bedienen

Het is weer zover: iemand heeft de verwarming aan laten staan en er is niemand thuis. Herkenbaar voor veel huishoudens, toch? Een slimme thermostaat kan met de app op je smartphone op afstand bediend worden. Sommige écht slimme thermostaten kunnen op basis van hun zelflerend vermogen of een schema de verwarming op eigen kracht aan- en uitzetten of de temperatuur bepalen. Wil je de verwarming juist aanzetten terwijl je onderweg naar huis bent zodat je in een lekker warm nest thuis mag komen? Ook dan kun je de app gebruiken. Laat de verwarming langzaam aangaan zonder direct hard te stoken en voilà, het is ineens een stuk aangenamer thuiskomen.

Iedere ruimte slim verwarmen met multi-zone verwarming

Waar veel mensen samenleven, heeft ook iedereen een andere behoefte als het gaat om verwarmen. Dit varieert van ritme en activiteiten tot persoonlijke wensen. Stel je voor: je puberzoon heeft een belangrijk tentamen en moet de hele dag blokken. Studeren in een koude kamer is niks aan! Maar in de woonkamer is vader aan de schoonmaak. Stofzuigen en dweilen, activiteiten waar je het automatisch wel warm van krijgt. Ideaal zou dan de multi-zone verwarmingsfunctie van een slimme thermostaat zijn. Bepaal per ruimte op ieder gewenst moment de temperatuur en iedereen is blij. Ook je portemonnee aan het eind van de maand. Een technisch voorbeeld: de thermostaat hangt vaak in de woonkamer. Wordt het in de middag automatisch warmer in deze ruimte, bijvoorbeeld door de zon? Dan slaat de verwarming ook in andere ruimtes af. Vervelend als je bijvoorbeeld boven aan het werk bent (zeg nou zelf, verkleumd achter de computer zitten wil niemand?). Multi zone verwarming is ook dan een perfecte oplossing!

Een slimme thermostaat vermindert stroom- en gasverbruik

Doordat de slimme thermostaat of radiatorknop op een slimme manier gebruikt en beheerd kan worden, verminder je het sluipverbruik in huis. Vooral handig als je iemand bent die doorgaans de verwarming op één (ietwat té) hoge temperatuur laat branden, ook als je niet thuis bent en nog wel eens vergeet de verwarming lager te zetten. Maar misschien is het belangrijkste voordeel van een slimme thermostaat inzicht. Het is geen geheim dat je met smart home oplossingen data verzamelt. Deze data geeft je de mogelijkheid om in de app bij te houden hoe het staat met jouw verbruik en waar je eventueel nog slimmer met je verwarming om kunt gaan. Een slimme verwarming wordt doorgaans ook op slimmere momenten aan- en uitgeschakeld. Wat ervoor zorgt dat je sneller op de gewenste temperatuur bent, zonder onnodig te stoken.