Afbeelding

Hoe gezond is jouw huis?

Leestijd 3 minuten

 

Enig idee hoe gezond de lucht in jouw huis is? Uit onderzoek blijkt dat de luchtkwaliteit in 1 op de 7 Nederlandse huizen het grootste deel van de dag onvoldoende is. Wat doe je daaraan? In 3 stappen naar een gezond binnenklimaat.

 

Fijnstof in huis

Onderzoeksbureau Blauw Research heeft 9 maanden lang met speciale sensoren in 749 Nederlandse huishoudens de concentraties van CO2 en fijnstof, maar ook de luchtvochtigheid en temperatuur gemeten. Wat blijkt? In bijna alle huizen zijn verhoogde concentraties fijnstof gemeten. De cijfers lopen vooral op wanneer de meeste bewoners thuis zijn. Volgens het Longfonds kan teveel fijnstof, onvoldoende luchtverversing, vochtproblemen en schimmel in huis leiden tot vermoeidheid, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en op lange termijn tot longziekten als astma en COPD.

 

In 3 stappen naar een gezonde lucht in huis

Een goede luchtkwaliteit is dus van levensbelang. Maar waar begin je?

 

Stap 1: Ken je luchtvervuilers

Denk aan de cv-ketel, open haard, houtkachel, maar ook tabaksrook, oude tapijten, lijm, verf en schoonmaakspullen met bijvoorbeeld chloor. Te veel boenen is dus slecht, maar te weinig is ook niet goed: bacteriën, schimmels en huisstofmijt kunnen ook nare effecten op de luchtkwaliteit hebben. Het grootste probleem? Baklucht. Uit veldonderzoek van TNO blijkt dat de concentratie fijnstof vooral tot enkele uren na het koken vaak veel hoger is dan de buitenconcentratie. Kies daarom voor een goede afzuigkap met een capaciteit van minimaal 300 m3/uur.

 

Stap 2: Luchten, luchten en nog eens luchten

Een nieuwbouwwoning is leuk, maar vaak supergeïsoleerd. Het gevolg is dat er onvoldoende ventilatie is en dat het binnen steeds warmer, stoffiger en vochtiger wordt. Goed luchten is sowieso het devies – dus zeker bij nieuwbouwwoningen. Gebruik de ventilatieroosters en zet regelmatig even een raam of deur open. Met een ventilatiesysteem kun je zorgen voor een goede ventilatie-afzuiging in de badkamer, keuken en toilet. Haal hiervoor altijd de vakman erbij en ventileer extra als je kookt, doucht, klust in huis of mensen over de vloer hebt.

 

Stap 3: Schakel een home coach in

Zeker weten of de lucht in huis veilig is? Kies dan voor een klimaatmonitor. Zoals de Netatmo Healthy Home Coach. Hij is meer dan een rookmelder of koolmonoxidemelder en meet de luchtkwaliteit, luchtvochtigheid, temperatuur en het geluidsniveau. Meet hij ongezonde waarden? Dan krijg je een alarm via de app op je smartphone. Ook geeft de home coach meteen tips hoe je het probleem oplost. Wel zo veilig!

Onze aanbieding voor jou

Tot 26 mei de Netatmo Healthy Home Coach, van €99,00 voor €84,99of als 2-pack van €199.98 voor €159,99

-5%
Netatmo Healthy Home Coach
Netatmo Healthy Home Coach
Aanbiedingsprijs€ 94,99Normale prijs€ 99,99
Netatmo Healthy Home Coach
-7%
Netatmo Healthy Home Coach 2-pack
Netatmo Healthy Home Coach 2-pack
Aanbiedingsprijs€ 184,99Normale prijs€ 199,98
/* */

Aanmelden hellosmart nieuws

* betekent verplicht