Afbeelding

What's the matter met Matter Smart Home?

Leestijd 5 minuten

 

Met de komst en groei van smart home technologie, is in de afgelopen jaren ook een enorme wildgroei aan hubs en andere communicatieplatforms of -middelen ontstaan die jouw licht, verwarming en camera’s aansturen. Maar daar lijkt verandering in te komen! In 2021 is de eerste versie van Matter gelanceerd; een standaard smart home platform voor een aantal bekende smart home merken. Voor een centrale aansturing van jouw smart home producten. In deze blog leggen we uit wat Matter is, waarom het zo belangrijk is dat Matter ontwikkeld is en hoe deze ontwikkeling positieve impact gaat hebben op jouw smart leven.

We updaten deze blog regelmatig met nieuwe updates. Je kunt je ook inschrijven voor onze nieuwsbrief, dan mis je niks.

Even terug: de basics van smart home aansturing

Voordat we dieper in Matter duiken, is het belangrijk uit te leggen wat we bedoelen met een smart home platform of hub. Een smart home platform of systeem is het zichtbare deel van smart home. De Google Home hub bijvoorbeeld, of de Nederlandse Philips Hue hub. Maar het onzichtbare deel is misschien wel veel belangrijker, dat is namelijk het protocol. Dit zorgt ervoor dat jouw smart home apparaten met elkaar kunnen communiceren. Bijvoorbeeld met bluetooth of wifi. Het is unieke communicatie. Een eigen taal. Het bekendste smart home protocol is ZigBee. Hier draait bijvoorbeeld Philips Hue ook op.

Nu wordt vaak aangeraden om bij de aanschaf van je (eerste) smart home producten rekening te houden met het type smart home platform/hub, omdat de keuze impact heeft op het beheer van al je (toekomstige) producten. Je wil immers niet ontelbaar veel systemen in huis hebben met elk een eigen protocol. Het liefst wil je één systeem waarmee je al je smart home apparaten kunt beheren.

Tot voor kort bestond zoiets niet. Elk merk wilde zich onmisbaar maken en the way to gowas met een eigen hub. Maar nu hebben grote merken en techbedrijven de handen ineengeslagen en hebben het voor ons als consument ineens niet alleen makkelijker maar ook aantrekkelijker gemaakt om ons smart home uit te breiden. Dit is Matter!

The magic of Matter

Matter is geen platform, het is een (opensource) protocol. Een communicatiemiddel om smart home producten met elkaar te laten communiceren, ongeacht het merk. Het is de nieuwe standaard. Met daaronder wifi, bluetooth low energy, Thread en andere technologie. Op dit moment kun je onder andere lampen, schakelaars, stekkers, sloten, sensoren, media-apparatuur, raamdecoratie, garagedeuren en thermostaten beheren. Elk nieuw gekocht product kun je aan Matter toevoegen.

Een kleine kanttekening: Matter is nog in ontwikkeling, dat betekent dat je op dit moment producten van een aantal merken kunt toevoegen.

De bedrijven die zich hebben gecommitteerd in het ‘Connectivity Standards Alliance’zijn: Amazon, Apple, Google, Comcast en ZigBee. Later zijn daar ook Ikea, Huawei en Schneider bij gekomen.

Why does it Matter?

Nu kun je denken; ik heb een paar lichten, een slimme verwarming en een deurbel. Why does it Matter?

We leggen het uit! Smart home groeit. Steeds meer huishoudens kiezen voor de toevoeging van slimme producten die hun leven comfortabeler, betaalbaarder, veiliger en sfeervoller maken. Die mogelijkheid bestaat, dankzij smart home. Dat betekent ook dat we nog lang niet ‘uitgesmarthomed’ zijn. Nu zijn het nog een paar lichten en een speaker, over een tijdje is het aantal smart home producten ook bij jou in huis aanzienlijk gegroeid.

Het is dus enorm belangrijk en positief dat de grote smart home merken hebben nagedacht over de positie van smart home in ons leven. En vooral hoe smart home toegankelijk kan blijven. Nu en in de toekomst. Want denk maar eens aan een huis met producten die elk hun eigen taal spreken. Een beetje eng en vooral heel lastig. Smart home verandert dan ineens in een cluster van technische mogelijkheden die een dichtgegroeid bos lijken te vormen. En daar is niets ‘smart’ meer aan.

Matter is jouw standaard. En hopelijk ook dé standaard voor alle nieuwe producten en merken, groot en klein. Met de komst van Matter kun je rustig verder met het uitbouwen van jouw smart leven. En geloof ons, het wordt alleen maar slimmer en beter!

Matter voor consumenten

Voor bedrijven en merken die willen samenwerken met Matter en producten willen uitbrengen met de ondersteuning van Matter geldt dat ze geen royalty’s hoeven af te dragen. In plaats daarvan moeten ze zich laten certificeren. De eerste producten met Matter zijn eind 2022 beschikbaar gekomen voor consumenten. In deze versie 1 is de focus op verlichting, verwarming, sloten en alle bijkomende producten en accessoires. Versie 2.0 zal daar onder anderecamera's, robot stofzuigers en rookmelders aan toe gaan voegen. De verwachting is dat Matter 2 in het voorjaar van 2023 uit zal komen.

Updates over Matter 

Matter zal de smart home wereld doen veranderen. Maar hoe de toekomst van Matter eruit zal gaan zien, weten we niet. Er wordt veel gespeculeerd. We houden je op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen. Via deze blog (met updates) en met onze nieuwsbrief. Schrijf jij je ook in?

Onze selectie Matter Bridges

Google Nest Wifi Pro Router
Google Nest Wifi Pro Router
€ 219,99
Aeotec Smart Home Hub for SmartThings
Aeotec Smart Home Hub for SmartThings
€ 108,95
Niet op voorraad

Onze selectie producten die nu werken met of later dit jaar geschikt gemaakt zullen worden voor Matter

Philips Hue Bridge
Philips Hue Bridge
€ 59,99

blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws

ontvang exclusieve aanbiedingen

krijg iedere maand nieuwe inspiratie ideeën

maak iedere week kans op een leuke smart prijs