Onze slimme tips voor een sfeervolle, comfortabele en duurzame tuin

Kun je geld besparen en tegelijkertijd meer comfort ervaren in je tuin of op het balkon?

Smart home is niet alleen voor binnen. Ook voor de buitenmens zijn er inmiddels ontelbaar veel producten en merken waarmee je van je achtertuin of balkon een paradijs maakt. En wist je dat deze producten vaak ook nog eens gericht zijn op energie- en kostenbesparing? Drie vliegen in één klap.

Tuinverlichting maakt het verschil 

Een tuin zonder tuinverlichting verandert na zonsondergang in een zwart gat. Dat oogt leuk voor potentiële inbrekers, maar voor jou is dat een stuk minder gezellig. Want ook de sfeer in huis wordt beïnvloed door dat zwarte gat – het kan zelfs een opgesloten gevoel opleveren. Zit je ’s avonds graag in de tuin? Dan wil je daar natuurlijk ook een fijne sfeer creëren, zien waar je drankje staat en met wie je daar zit. De oplossing? Tuinverlichting natuurlijk.

Veiligheid voorop!

Lampen in de tuin staan dus gezellig, maar ze dragen ook bij aan de veiligheid: je schrikt inbrekers af en je voorkomt dat je zelf in een vijver stapt, over een verdwaalde bal struikelt of tegen een hark aanloopt – best grappig, maar vooral pijnlijk. Maar met tuinverlichting hoef je niet álles uit te lichten. Een mooi verlichte tuin gebruikt spots, subtiele lichtsnoeren en dimbare ledlampen om een fijn contrast te scheppen tussen licht en donker.

Een lichtplan maken 

Een mooi en veilig tuinontwerp omvat dus een goed plan voor de tuinverlichting. Let daarbij op de volgende zaken:

·      Sfeer- en accentverlichting rond de plekken waar je vaak zit.

·      Spots op inbraakgevoelige plekken, zoals bij de achterdeur of de schuur – liefst met bewegingssensor.

·      Functionele verlichting bij niveauverschillen, deuren en vuilnisbakken. Denk aan een lichtstrip bij een traptrede of lamp met bewegingssensor bij de keukendeur.

·      Zet een mooie boom of struik in het licht. Dat geeft een mooi sfeeraccent.

·      Maak een lichtpunt achteraan je tuin, daardoor lijkt de tuin een stuk groter.

·      Zorg voor voldoende kabels en buitenstekkers, zodat je je tuinverlichting later nog kunt aanpassen. Let erop dat je kiest voor speciale outdoor stekkerdozen, verlengsnoeren of tussenstekkers.

Wie wil nou niet een smart garden?

Wie slim is, kiest bij de uitvoering van het lichtplan meteen voor smart led buitenlampen. Die zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook superhandig in gebruik. Met slimme ledlampen koppel je alle lampen aan elkaar en laat je je lichtplan in een keer automatisch starten bij zonsondergang. Dat stel je gewoon in via de app op je mobiel. Is het tijd voor romantiek of een feestje in de tuin? Met de mobiel regel je het juiste accent voor je gekleurde en dimbare ledlampen.

Laat de techniek het hele jaar door voor je werken 

De planten water geven, het zwembad vullen en licht aan- en uitschakelen. Het zijn een heleboel handelingen die opgeteld best veel tijd in beslag nemen. Met slimme schakelaars heb je geen omkijken meer naar al het geregel in je tuin en rest jou alleen nog maar volop te genieten van het zonnetje op je bol. Bij hellosmart kun je terecht voor verschillende soorten slimme schakelaars van grote smart home aanbieders. Gebruik de aanloop naar de lente om je tuin goed in te richten en jezelf én je gezin goed voor te bereiden op een mooi seizoen. Met mooie kortingen.

Duurzaam watergebruik 

Een steentje bijdragen aan natuur en milieu én slimmer omgaan met het eigen waterverbruik. Je zou denken dat het niet mogelijk is, maar met onze slimme producten speciaal ontworpen voor efficiënt watercontrol, laten zien hoe je deze zomer effectiever kunt sproeien. Denk aan automatiseringen, beter management van druk op de waterstraal en driplines voor het bewateren van planten en bloemen.