Snoozen, we houden er stiekem allemaal van. Maar op deze manier sta je 's ochtends beter op!

De snoozer is je vriend en vijand. Snoozen geeft je nog een paar minuten extra in bed. Maar voor je het weet, gaan de kinderen zonder ontbijt naar school en kom je met een ochtendhumeur te laat op werk. Klinkt bekend? Dan wordt het tijd voor slimme verlichting. Daarmee kun je op natuurlijke wijze wakker worden zonder wekker. 

Snoozen is slecht voor je gezondheid

Als je de snoozer vaak gebruikt, loop je niet alleen kans op een flink ochtendhumeur. Zodra jouw wekker afgaat, verstoor je het natuurlijke proces van wakker worden en moet jouw lichaam plots ontwaken. Wanneer je dat vaker doet, omdat je telkens op snoozeknop drukt, dan kan er een chemische verwarring ontstaan tussen de stoffen die jouw lichaam laten slapen en die jouw lichaam laten ontwaken. Daardoor kun je je van snoozen slapper voelen of meer vermoeid. En je kunt zelfs geheugen- en concentratiestoornissen krijgen.

Een betere optie dan het wake-up light 

Snoozen is dus geen goed idee. Daarom zijn er inmiddels verschillende opties en technieken die het opstaan makkelijker maken. Een van de bekendste is de wake-up light. Met deze interactieve nachtlamp gaat een halfuur voor je wekker gaat een zacht licht aan. Eerst zacht en steeds iets feller. Hiermee wordt een soort zonsopgang in je kamer nagebootst. Dit zorgt ervoor dat je lichaam nog voor de wekker gaat een seintje krijgt dat het tijd is om op te staan. Daardoor word je beter, sneller en rustiger wakker en het vermindert de drang om te snoozen.

Maar een wake-up light is vaak erg kostbaar. Wist je dat je met je slimme verlichting hetzelfde effect kunt creëren? Je kunt dan makkelijk met de app de juiste sfeer (type verlichting, intensiteit en kleur) instellen en inplannen. Zo bepaal je zelf wanneer de zon opgaat en kun je net zoals met een wake-up light makkelijker opstaan, zonder snoozer.